Poroszlói látnivalók

A 108-as vonalon, Füzesabony után Mezőtárkány és Egerfarmos, aztán Kétútköz állomását érintve érünk a Tisza-tó kapujába. Tökéletes ártéri síkságon járunk. Poroszló határa természetes vizekben gazdag. A Tisza alkotja, déli határát, területén szakad ki a Tiszából a Kis-Tisza, környékét érinti az Eger, a Laskó és a Rima patak is.

A központban, a Fő út és az Alkotmány utca sarkán áll a késő barokk, klasszicizáló római katolikus templom 1809-ben építették a falu birtokosai, Orczy László, Károlyi József és az egri káptalan. Berendezési tárgyai közül a szószék és a keresztelőkút 1800 körül készült, az egri Mózer József alkotása. A főoltárt süttői vörös márványból 1790-ben készítették Egerben.

A műút másik oldalán, kissé délebbre, a Fő úttal párhuzamosan magasodik a község református temploma. A ma itt álló templom a középkori bencés apátság lebontása után 1790 és 1793 között épült késő barokk stílusban, 1906-ban klasszicista stílusban egészítették ki.

A községháza műemlék jellegű épülete (Fő út 6.) a református templom mellett áll, a XIX. sz.-ban épült. A település nádfedeles Tájháza (Kossuth u. 25.) a falusi életet és a népi mesterségeket mutatja be. A volt Graefl-kastély (Kastély u. 10.) 1864-ben épült, ma hotel.

A falu közepe táján, a Csapó köz vezet a Tisza-tó partjára, ahol kemping, strand és kikötő várja a fürdőzni, horgászni vagy a tó élővilágával megismerkedni vágyókat. A strandon bérelhető kajak, kenu, vízibicikli. Vízitúrázni is lehet, a helybéliek motorcsónakkal körbeviszik a tavon az érdeklődőket. Kellemes kerékpártúra tehet a tó körüli gáton. A kempinggel szemben ezeréves tölgyfák magasodnak.
A Poroszló melletti Görbe-szigeten 2005-ben nyílt meg a Tisza-tavi ökoturisztikai tanösvény. A látogatók 1500 m hosszú, vízre épített pallóúton járhatják be a tanösvényt, közben két madárvártából és a 8 m magas toronyból figyelhetik meg a madárrezervátum madarait. A tanösvényt a kikötőkből csónakkal lehet megközelíteni, ahol helyi túravezetők segítenek.  Megépült a háromemeletes ökocentrum, amelyben kiállító- és konferenciatermek mellett háromdimenziós mozi és egy 4 m mély akvárium várja az ide látogatót.

A Tisza jobb partján a török időkben elpusztult a monostor, elbontották az Árpád-korabeli templomot is, és helyette épült a ma is megcsodálható református (1793) és katolikus templom (1797). A Graefl-család kastélya a felújítás után már vendégfogadásra is alkalmas.

A tájházban (Kossuth út 25.) halászeszközöket, használati tárgyakat tekinthet meg a vendég. Poroszló lakóinak máig élő mestersége a vadászat és a halászat – utóbbi már nemcsak a Tiszán, hanem az 1972-ben kialakított víztározón. A Tisza-tó védett értékei sokféle kirándulásra csábíthatnak – akár vízen, akár közúton, kerékpárral és gyalog is. Poroszlóhoz tartozik a Besenyőtelek felé tartó országút mellett az 1978-ban védetté nyilvánított szikes legelő, ahol a lovaglási lehetőséget kiegészíti a túzokkolónia megfigyelése. Idáig nyúlik a tiszafüredi Madárrezervátum 1800 hektárja, melynek bejárásához engedélyt csak kutatók kaphatnak a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságán.

A strandon lehet kenut, kajakot és vízibiciklit bérelni. Partközelben sekély a víz, ám fürdéskor ajánlatos vigyázni, mert a mederben a kellemetlenül szúrós sulyom terméséből sok van. Vízitúrákat a helybéliek szerveznek motorcsónakkal, körbeviszik az érdeklődőket a tavon, érintik a tündérrózsás részt és a rezervátum határát. Saját tervezésű túrán el lehet csónakázni a madárrezervátum felé, csak arra kell ügyelni, hogy ne fészkelési időben zavarjuk meg a madarakat. Télen érdemes kipróbálni a lovasszánozást.

Az üdülni és pihenni vágyókat apartmanok, kiadó lakások és kemping várják. A házigazdák érdekes programokat is szerveznek, ilyen a Tisza-tavi randevú májusban.